Despre Noi

Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara și-a schimbat denumirea în 2022 din Eugeniu de Savoya, după ce prodedurile legale necesare acestui demers s-au finalizat.

Urmarește-ne și pe facebook


Puțin istoric.

În 2013 cu un grup de prieteni am stabilit că ar fi bine să constituim o asociație, găsind potrivită denumirea de Eugeniu de Savoya. Scopul urmărit era acela de a găsi forma prin care puteam realiza activități de caritate pentru persoane aflate în nevoie cu precădere copii.

În anul 2016 în grupul nostru s-a discutat faptul că se împlinesc 300 de ani din momentul în care trupele imperiale habsburgice au asediat și cucerit Cetatea Timișoara, stăpânită până în acel an de către Imperiul Otoman din 1552 și poate ar fi momentul să facem ceva, deoarece purtam un nume cu semnificații.

Zis și făcut. Am accesat un proiect de pe Agenda Culturală a CJTimiș și cu suportul consistent al sponsorilor am realizat împreună cu Filarmonica Banatul din Timișoara, cu artiști ai operei timișorene, cu băieții de la Terra Ultrasilvana din Brașov și cu aportul deosebit al Asociației Coordinamento Rievocazioni Storiche 1600-1700 din Torino, un spectacol minunat în Piața Libertății.

Regia i-a aparținut domnului Ioan Garboni, pe vremea aceea director al filarmonicii, care a imaginat și creat scenariul pentru prezentarea istoriei din urmă cu 700 de ani, în secvente pigmentate cu bucăți din muzica clasică alese cu gust și profesionalism, până la momentul cuceririi Cetății Timișoara în 1716. Deoarece în oraș nu s-a organizat nici un moment în amintirea martiriului lui Ghe Doja, o scenă din spectacol i-a fost dedicată.

Spre bucuria noastră, la acest minunat spectoacol au asistat între 4500-5000 de persoane, care au rămas în bună parte locului și când o ușoară ploaie de toamnă a învăluit Piața Libertății, așa cum a fot în realitate în 1716, bucurându-se de imaginile realizate de protagoniștii echipati ca militari habsburgi și otomani, luptând fiecare pentru victorie.

Acordurile muzicale, jocurile de lumini, luptele purtate cu armele din dotarea armatelor beligerante, loviturile de artilerie asupra zidurilor cetății și întregul spectacol au facut deliciul spectatorilor.

Așa s-a scris în Timișoara prima pagină de reconstituiri istorice a perioadei secolului al XVIII-lea, realizată de asociația noastră.


Acesta a fost începutul.

În 2018, s-au împlinit 300 de ani de când în Timișoara a început să funcționeze o fabrică de bere. Fiind o zonă mlăștinoasă apa din împrejurimi nu era bună de consum, fapt care dealungul timpului a condus la îmbolnăviri, epidemii și decese. Noua administrație dorea să ofere oficialilor, militarilor și protipendadei un produs care să poată înlocui apa infestată, iar berea a fost soluția găsită și binevenită.

Asociația a găsit de cuviință că acest prilej nu trebuia ratat, așa că a inițiat discuții cu Ursus, administratorul Fabricii de Bere Timișoreana, iar până la perfectarea scenariului sărbătoririi tricentenarului nu a fost decât un pas.

Acesta a cuprins două momente, respectiv unul organizat la fabrica de bere, iar celălalt s-a derulat în Piața Unirii unde s-a organizat un regal de dansuri populare românesti și ale etniilor trăitoare în Banat, sârbi, germani, unguri, slovaci și bulgari.

Am realizat aceste momente ca simbol pentru ceea ce a urmat după cucerirea acestei regiuni de către Eugeniu de Savoia atât ca dezvoltare administrativă și economică a Banatului, cât mai cu seamă pentru a cinsti modul în care populații din diferite zone ale Europei stabilite ulterior în Banat cu obiceiuri, tradiții și religii diferite au găsit aici timp de generații, modalități de a se dezvolta, a trăi în liniște, în pace și cu respect unul pentru celălalt.


Am prins curaj.

Ideea de a realiza un spectacol cu caracter permanent a prins viață, așa că de la finele lunii iunie 2018 până toamna târziu în noiembrie, în fiecare săptămână asociația a organizat spectacolele denumite Schimbul de Gardă, care au fost reluate apoi din primavara lui 2019.

În 2 august 2019, la împlinirea unui centenar de când trupele române au intrat în Timișoara, asociația a organizat un spectacol cu totul deosebit în colaborare cu Primăria Timișoara, cu structurile MAN și MAI, respectiv pompieri și jandarmi care au fost echipați în minunatele uniforme specifice de acum 100 de ani.

Colonelul Virgil Economu a intrat triumfal pe cal în Piața Unirii exact la ora 10 urmat de trupele sale. A primit cuvintele de bun venit din partea prefectului judetului Aurel Cosma, al primarului orașului Geml, din partea Prototopului român Ioan Stoica și cel al sârbilor Novacovici, reprezentantul Ungurilorși al germanilor. Sarcina a revenit unui colectiv de actori ai teatrului din Timișoara care au răspuns cu bucurie solicitarii adresată de asociația noastră, luându-și rolurile în serios.

Pandemia și măsurile impuse de autorități au făcut ca din 2020 până la finele aului 2021 să rămânem în rezervă.

În 2022, începând cu 1 mai am realizat zeci de spectacole în uniforme imperiale habsburgice, dar am avut spectacole și în uniforme specifice ale armatei române din Primul Război Mondial, realizate ca simbol pentru generalii, ofițerii, subofițerii, soldații, surorile de caritate precum și copii de trupă din acele vremuri.

De Ziua Națională la 1 Decembrie 2022 am avut deosebita onoare și cinste de a fi invitați Prefectura Timiș și de conducerea Garnizoanei Timișoara să dechidem cu plutonul nostru defilarea oficială.

Mai mult, am primit să purtăm la defilare un drapel original de 100 de ani cu stema regelui Ferdinand brodată cu fire de aur și argint. A fost mult peste orice posibilă așteptare din partea noastră, iar felicitările primite la final pentru modul în care ne-am prezentat, ne-au sporit bucuria si satisfactia pentru faptul că de marea zi am fost alături de armata română și de trupele MAI, purtând în mâini cel mai prețios odor al acelor vremuri pe care noi cei din asociație încercam să le reconstituim pentru public.


Am mai lucrat la ceva.

Împreună cu Muzeul Național al Banatului, funcționăm pe bază de protocol de colaborare încă din 2016. Recent, mai precis în 28 decembrie 2022, prin eforturi comune am inaugurat expoziția Istoria Militară a Banatului, situată la parterul Bastionului Theresia.

Expunem uniforme, arme (replici) și alte obiecte folosite de militarii imperiali habsburgici și otomani din perioada anului 1716 când trupele conduse de Eugeniu de Savoia au asediat și cucerit Cetatea Timișoara, pe de o parte și în secțiunea dedicată

Tot ceea ce este expus pentru moment, urmează a fi îmbogățit pe parcurs cu noi lucruri astfel încât să putem oferi vizitatorilor o gamă cât mai largă de obiecte de interes folosite în anii 1716 și 1919.

Până în prezent expoziția s-a bucurat de un număr impresionant de vizitatori.

Orarul de vizitare:

Sâmbăta și Duminica de la orele 12-17 

Grupuri organizate si clase de elevi:
cu programare pe e-mail: pr@reconstituiri-istorice-tm.ro

Vizitarea expoziției este gratuită.